De Laak - The Hague

De Laak - Den Haag | tekst

De Laak - Den Haag | tekst

De Laak - Den Haag | tekst

De Laak - Den Haag | tekst

De Laak - Den Haag | tekst

De Laak - Den Haag | tekst

De Laak - Den Haag | tekst | terug

De Laak - The Hague

De Laak - Den Haag

Opdrachtgever:
Haagse belegger
Projectadres:
Verheeskade 25, Den Haag
Programma:
160.000 m2 appartementen, kantoren, detailhandel en horeca

Het gebied, in het begin van de 20e eeuw aangelegd als een bedrijvig havengebied, wordt nu getransformeerd van een monofunctioneel bedrijventerrein naar een hoogstedelijke buurt met een mix aan functies van wonen en bedrijvigheid. Een groot deel van het terrein wordt ontwikkeld als openbaar plein en aantrekkelijk verblijfgebied waarbij het water en het havenverleden centraal staan. 

 

ENSEMBLE MET SLANKE TORENS en veel openbare ruimte 

Kollhoff & Pols architecten zet in op een ensemble met zo slank mogelijke woontorens. Door compacte en hoge woontorens te maken, kan op plintniveau veel ruimte vrijgemaakt worden voor publieke ruimte en een groen plein dat zich aan de Verheeskade opent naar het zuiden en het water. Het geparcelleerde blok bestaat uit afzonderlijk functionerende gebouwen, elk met eigen entree en ontsluiting. Het blok is doorwaadbaar en krijgt een publieke doorgang van de Van der Kunstraat via een passage naar de Lulofsstraat en het plein aan de Verheeskade. 

De torens zijn gematerialiseerd in vlak metselwerk met uitkragende buitenruimtes, die de torens een verticale en slanke geleding geven. Deze verglaasde balkons kunnen volledig open worden gezet en hebben in de borstweringen PV-panelen geïntegreerd. Zo kan er -samen met een slim gebruik van het oppervlaktewater van de Laakhaven en bronnen in de bodem- een nagenoeg energieneutraal project worden gerealiseerd, wat uniek is voor hoogbouw in deze dichtheid. De stedelijke plint is van een licht natuursteen met grote gevelopeningen. 

 

ACTIEVE PLINT en actieve toppen 

Daartussen wonen en werken. Dat is het eenvoudige en grootstedelijke principe voor alle programmatische beslissingen geweest. Op maaiveldniveau willen Kollhoff & Pols een brug slaan tussen de Verheeskade en de omliggende buurten.

De kronen vormen een familie van drie expressieve dakbeëindigingen die enerzijds laten zien dat het woongebouwen zijn en anderzijds actief meedoen in de skyline van Den Haag, in silhouet maar ook met publiek toegankelijk programma.