Hotel Boat&Co - Amsterdam

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text

Hotel Boat&Co - Amsterdam | text | back

Hotel Boat&Co - Amsterdam

Hotel Boat&Co

Hotel Boat&Co

Hotel Boat&Co

Hotel Boat&Co

Hotel Boat&Co

Hotel Boat&Co

Hotel Boat&Co - Amsterdam 

Client:
IQNN Development, Vink Bouw & City ID
Project location:
Revaleiland 500, 1014 ZG, Amsterdam
Duration:
2015-2019
Programm:
7.000m2 Hotel, hospitality and parking

The building marks the center of the new Houthavens at the river IJ in Amsterdam. The extended Spaarndammerstraat ends at the head of the island where a pier and Watersquare are being realized. On the land side the building makes a welcoming gesture with a large glass atrium, on the waterside with a sheltered garden and a view of the water. These public places are slightly elevated groundlevel with parking for bicycles and cars underneath. The ground floor is accessible to everyone with an atrium, bar, restaurant and a spa with fitness for members and hotel guests. The hotel rooms are situated above with bay windows on the short side in order to give all hotel rooms a view of the water.

The vertical rhythm of the bay windows and the large window frames give the building a human dimension. The expressive curved roof holds the entire volume together. The brick building stands on the ground with a typical Amsterdam base of limestone. The masonry, natural stone, wrought iron and the curved zinc roof were traditionally manufactured and built. This preserves centuries-old craftsmanship, which can be read when you get close. You see the imperfection of the handwork but everything fits tightly together. The building has a BREEAM excellent certificate and is nearly energy neutral, but the real sustainability lies in the fact that the building was designed with load-bearing facades and floors that support from facade to facade. The entire floor plan and the interior are free of construction and adaptable. This building is flexible and timeless and can nestle in the collective memory of Amsterdam.